Een ongerepte natuur vergt een collectieve inspanning, en daarvoor doet SPA een beroep op zijn partners

Projecten
  1. Eerste beschermingswet al in 1772.
  2. Eerste beschermde zone in 1889. Vandaag is het gebied meer dan 13.000 hectare groot (een van de grootste van Europa).
  3. Een goede verstandhouding met de Belgische staat en daarna het Waals Gewest, voor een duurzaam beheer van het leefmilieu, het water van Spa en de biodiversiteit.
  4. Uitwerking van een noodplan tijdens de jaren 90 om het water en het leefmilieu te beschermen en de zuiverheid te verzekeren. Samen met het Waalse Gewest: oprichting van het CRIE (Centre Regional d’Initiation à l’environnement) en het Domaine de Bérinzenne, dat focust op water en milieu.
  5. Bijdrage aan het Europese Life-project ‘Ardenne Liégeoise 2012-2019’ om de vochtige veengebieden te herstellen.
  6. 2017 : Oprichting van het nieuwe ‘Parc Naturel des Sources’ met de gemeentes Spa en Stoumont, en het Domaine de Bérinzenne, met een oppervlakte van 148 km².
  7. 2017 : Project om de populatie korhoenders te vergroten in de Hoge Venen, in samenwerking met de universiteit van Luik, het Waals Gewest, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, WWF en Pairi Daiza.
  8. Source of Change: Duurzaamheid en de natuur zijn topprioriteiten voor de groep SPADEL.
  9. In december 2019 is SPA Nederland partner geworden van IVN Natuureducatie; een mooie manier om de gezamenlijke liefde voor de natuur uit te dragen. IVN Natuureducatie heeft tot doel jong en oud te laten beleven hoe leuk, gezond en belangrijk de natuur is. Dat doet IVN met natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes waarbij zelf leren en doen centraal staan. De samenwerking tussen SPA Nederland en IVN richt zich op de thema’s biodiversiteit en zwerfafval. Zo zullen beide partijen Tiny Forests oprichten: dichtbegroeide inheemse (kleine) bossen waar buurtbewoners de Nederlandse natuur ontdekken. Ook zullen ze jongeren adviseren over het aanpakken van zwerfaval